Araştırma: Günde 10 saatten fazla hareketsizlik kalp sağlığını etkiliyor

Hareketsizlik Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor! Uzmanlardan Uyarı

Uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre, günlük olarak 10 saatten fazla hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapan insanlarda bile kalp yetmezliği riskini artırabilir. Egzersizin kalp hastalıklarını önlediği bilinirken, sağlık kılavuzları haftada 150 dakika orta ila şiddetli aktivite öneriyor.

90 Bin Kişinin Verileri İncelendi

Massachusetts General Hospital’ın bilim insanlarına göre, egzersiz sadece günlük aktivitelerin küçük bir bölümünü oluşturur ve mevcut kılavuzlar hareketsizlikle ilgili özel tavsiyeler sunmamaktadır. Birleşik Krallık biyobankasında kayıtlı 90 bin kişinin sağlık verilerinin değerlendirildiği JACC adlı akademik dergide yayımlanan yeni bir çalışma, hareketsiz zamanın kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.

Çalışmaya göre, ortalama yaşı 62 olan katılımcıların yüzde 56’sı kadın ve günlük ortalama hareketsiz kalma süreleri 9,4 saat. Araştırmacılar, kalp hastalıklarının en yüksek riskinin belirli bir hareketsiz zamanı aştığı zaman ortaya çıktığını belirledi.

8 Yıl Boyunca Takip Edildi

Çalışmayı yürüten bilim insanları, hareketsiz zamanın atriyal fibrilasyon (AF), miyokard enfarktüsü (ME) ve kalp yetmezliği gibi ölümcül durumların riskini nasıl etkilediğini inceledi. Katılımcılar 8 yıl boyunca takip edildi ve araştırmacılar, AF gelişen yaklaşık 3 bin 600 kişi, KY gelişen 1850 kişi ve MI görülen 1600 kişi olduğunu tespit etti.

Çalışma, hareketsizliğin AF ve MI risklerini artırmaya devam ettiğini gösterirken, KY ve kalp hastalığı olanlarda, riske maruz kalma süresinin günde 10,5 saati geçmesi durumunda arttığı görüldü.

‘Günde 10,6 Saatten Fazla Hareketsiz Kalınmamalı’

Araştırmacılar, önerilen fiziksel aktivite miktarını karşılayan katılımcılarda AF ve MI risklerinin azaldığını ancak KY ve KV ölümü riskinin devam ettiğini belirtiyor. Çalışmanın ortak yazarı Shaan Khurshid, “Günde 10,6 saatten fazla hareketsiz kalmamak, daha iyi kalp sağlığı için gerçekçi bir hedef olabilir” dedi.

Araştırmacılar, çalışmanın katılımcı verilerini derlediği bileğe takılan ivmeölçerlerin bazı kusurlara sahip olabileceğini ancak hareketsizlikle kalp sağlığı arasında güçlü bir bağ olduğunu vurguluyorlar. Brown Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümü Direktörü Charles Eaton, “Bu bulgular, insanları hareket ettirmenin önemini vurguluyor” diyor.

(ALINTI)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top