Hasadı haziran ayında başlayan ve ekim ayına kadar süren sarı renkli, küçük meyveli çiçek bamyası, genellikle kurutularak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin önemli bamya üretim merkezlerinden Amasya’nın Taşova ilçesinde kurulan pazarda üreticiler, kuruttukları bamyayı toptancılara satıyor. Toptancılar da ürünü Türkiye geneline pazarlıyor. Yaş olarak toplanan 6 kilogram bamyadan 1 kilogram kuru bamya elde ediliyor.
RAMAZAN’DA KAYSERİNİN VAZGEÇİLMEZİ
Vatandaşın bamya fiyatlarının arttığını söylemesine rağmen fiyatların hala aynı olduğunu belirten aktar Muhammed Hanzala Altun, “Bamya Kayseri’mizin geleneksel bir içeceğidir. Eskiden beri de düğün yemeklerinde kullanılır. Bir de Ramazan’ın vazgeçilmezi olarak bilinir. Ramazan’a hazırlık olduğu için yeni yeni bamyada da hızlı bir satış başladı. Vatandaşlar bamyanın fiyatının arttığını söylüyor ama bizde fiyatı geçen seneyle aynı ve kilo fiyatı 900 TL.
TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Talebin fazla olduğuna da değinen Altun, “Şu anda bamyaya talep fazla ve bamyanın faydası da çok fazla. Bağırsaklara faydası olan bir ürün. Ramazan’da da tercih edilmesinin sebebi bağırsakları rahatlatmasıdır. Ramazanda sıvı tüketilmediği için kabızlık problemleri olmaması için bamya tercih ediliyor. Şu anda bamya satışları hızlı” dedi.